KRISESENTERSEKRETARIATET
Mariboes gate 13, 0183 Oslo
Telefon: 905 79 118
E-post: post@krisesenter.com
Org.nr: 971 382 325
STØTT OSS
Vipps til: 22257
Kontonr.: 1607 43 15031
Det er vanlig å tenke på vold som handlinger som etterlater synlige merker, som blåmerker, sår eller brudd. Vold er mer enn det.
Hvis du opplever at en du står nær får deg til å føle deg redd, kanskje får deg til å gjøre ting du ikke vil, hindrer deg i å leve livet ditt slik du ønsker, eller snakker nedsettende om deg, så er det også vold, selv om det ikke etterlater synlige merker.
Hvis det er noen du er glad i eller har en relasjon til, og som du har hatt tillit til, eller kunne forvente å ha tillit til som utsetter deg for vold er det vold i nær relasjon.
Hvis du lever i en slik relasjon nå, er det viktig at du oppsøker hjelp, slik at volden stoppes. Du er ikke alene. Det finnes et hjelpeapparat som er der for deg. Ta kontakt med fastlegen, et krisesenter, overgrepsmottak eller politiet for å få hjelp til å endre situasjonen, bearbeide opplevelsen(e), forstå reaksjonene dine og eventuelt anmelde. I Norge har du rett til tre timer uforpliktende og gratis bistand fra advokat, før du bestemmer deg for om du vil anmelde vold i nære relasjoner til politiet.
Det er ikke alltid så enkelt å se og forstå situasjonen når du er midt oppe i den, og det er mange som bruker tid på å erkjenne for seg selv at det er vold de blir eller har blitt utsatt for.
Selv om du er usikker på om det er vold du opplever eller har opplevd, kan du ta kontakt med hjelpeapparatet. At det er lenge siden du opplevde vold, må ikke stoppe deg fra å oppsøke hjelp hvis det fortsatt plager deg. Du kan også snakke med noen du kjenner om det som har skjedd. Å snakke om det kan hjelpe deg til å sette ord på tanker og følelser om hendelsen.
Det er aldri den som blir utsatt for vold som har ansvaret for volden. Likevel er det en vanlig reaksjon på vold å føle skyld.
Alle har plikt til å avverge vold mot kvinner og vold i nære relasjoner. Ved mistanke kan du varsle politi eller barnevern. Å avverge vold opphever taushetsplikten. Dette følger av straffeloven § 196.
Våg å bry deg – tør å varsle
Kjenner du noen som blir utsatt for vold og trusler? Har du kjennskap til eller mistanke om at noen blir utsatt for vold?
Voldshandlinger kan ikke aksepteres. Nøl ikke, men gjør noe nå. Med din hjelp kan du bidra til at andre får en bedre hverdag.
Hva skjer hvis jeg bryr meg?
Det kan i mange tilfeller være vanskelig å ta kontakt med den voldsutsatte for å snakke om det som skjer. Ofte kan det være vanskelig for den voldsutsatte å fortelle sin historie. Kanskje venter den voldsutsatte på at noen skal bry seg? Vi kan alle komme i situasjoner hvor vi trenger noen å snakke med.
I et familieforhold hvor et barn er vitne til vold eller blir utsatt for vold og trusler, er det viktig å tenke på hva som er best for barnet. Barn kan ta skade av å være i et hjem hvor overgrep blir begått. For barnet er det nødvendig at volden opphører.
Om du selv hadde blitt utsatt for vold, hadde du da ønsket at andre skulle engasjert seg for deg?
Det er viktig å gå videre med de bekymringene du har.