Ikke én til!
Minne- og støttemarkering mot vold og kvinnedrap
Minne- og støttemarkering mot vold og kvinnedrap
Daglig leder i Krisesentersekretariatet, Ane Fossum, holder appell foran Stortinget på minnesmarkeringen.
Krisesentersekretariatet var en av arrangørene til minne- og støttemarkeringen mot vold og kvinnedrap foran Stortinget søndag 14. januar 2024 kl. 14.00.
Det var appeller, minneord og musikalske innslag før markeringen fortsatte til Grønland politistasjon for å tenne 186 gravlys, ett for hver drepte kvinne siden 2000.
Ane Fossum i Krisesentersekretariatet holdt en av appellene på Eidsvolls plass:
«De siste ukene har jeg brukt mye tid på å uttale meg om myndighetens ansvar for å ivareta voldsutsatte, politiets manglende håndheving av beskyttelsestiltak og behovet for å ruste opp lavterskel hjelpetilbud og bedre det forebyggende arbeidet av vold i nære relasjoner og menns vold mot kvinner.
I dag vil jeg også snakke direkte til alle som utsettes for ulike former for vold. Ikke stå alene.Ta kontakt med ditt lokale krisesenter eller Vold- og overgrepslinjen. Vi er her for deg. Opplever du at en som står deg nær kontrollerer deg, presser deg til gjøre ting du ikke vil, isolerer deg og hindrer deg i å gjøre det du er glad i – ta kontakt.
Alle som utsettes for alle former for vold i nære relasjoner kan få hjelp fra et krisesenter. Krisesentrene har dagtilbud med samtaler og veiledning – du må ikke bo på et krisesenter for å få hjelp.
Vold- og overgrepslinjen er en nasjonal og anonym telefon- og chattetjeneste som drives av Krisesentersekretariatet og Oslo krisesenter. Her kan du få hjelp til å forstå situasjonen du står i, anerkjennelse av at det du opplever er vold og informasjon om hjelpeapparat og handlingsalternativer.
Krisesentrene er en sentral del av kommunenes arbeid med og mot vold i nære relasjoner. Krisesentrene fungerer ofte som en inngangsport til resten av hjelpeapparatet – og loser de voldsutsatte videre til advokat, politi, barnevern og NAV. Krisesentrene er kompetansesenter på vold i nære relasjoner og det er helt uforståelig for meg at Krisesentrene ikke er en del av de forebyggende tiltakene i regjeringens nye opptrappingsplan mot vold.
Kvinnedrap og partnerdrap er dødelige konsekvenser av partnervold, vold i nære relasjoner og menns vold mot kvinner. Det er denne volden vi må til livs.
Krisesentersekretariatet har stått i denne kampen i 30 år – og vi vil fortsette å kjempe for de voldsutsattes rettigheter. Vi vil fortsette å jobbe for en styrking av krisesenter og andre lavterskel hjelpetilbud. Vi vil fortsette og kreve en større satsing på forebygging. Og vi kan ikke gi oss før byrden legges der den hører hjemme, hos voldsutøver.
Den som er farlig må holdes ansvarlig. For alle, også kvinner, har rett til et liv uten vold.»
(Foto: Anne Marie Huck, Instagram: annemariespointofview)