KRISESENTERSEKRETARIATET
Mariboes gate 13, 0183 Oslo
Telefon: 905 79 118
E-post: post@krisesenter.com
Org.nr: 971 382 325
STØTT OSS
Vipps til: 22257
Kontonr.: 1607 43 15031
Krisesentersekretariatet stiller seg svært kritisk til det regjeringsoppnevnte retthjelpsutvalgets forslag om å oppheve retten til rettshjelp for å vurdere om man ønsker å anmelde blant annet vold i nære relasjoner, voldtekt og menneskehandel. I NOU 2020: 5 Likhet for loven foreslår utvalget å kutte i ordningen som gir utsatte tre timers gratis advokatbistand for å vurdere om de ønsker å anmelde slike forhold.
Vår erfaring tilsier at det er en høy terskel for de utsatte å velge og anmelde i disse sakene. De utsatte kan ha nære relasjoner til utøverne, og det kan være mange motstridende følelser involvert for de fornærmede. Statistikk viser også at i alle disse type saker er henleggelsesprosenten skyhøy: om lag 9 av 10 voldtektssaker blir henlagt, og bare 25% av sakene om mishandling i nære relasjoner fører til en dom. Høye personlige kostnader kombinert med høy henleggelsesprosent gjør det vesentlig for volds- og voldtektsutsatte å kunne drøfte med en advokat i en prosess hvor man vurderer å anmelde. Å fjerne retten til gratis advokatbistand vil øke terskelen for anmeldelse. Dette er en klar og alvorlig svekkelse av de voldsutsattes rettigheter.
Vi er også svært kritiske til at utvalget foreslår at andre i hjelpeapparatet kan ta over oppgaven som bistandsadvokater har i dag. Krisesentrene er et livsviktig hjelpetilbud for voldsutsatte, men ansatte på krisesentrene er ikke advokater og skal heller ikke ha denne rollen. Å ta bort muligheten til gratis advokatbistand vil svekke krisesentrenes mulighet til å gi den beste hjelpa, som i mange tilfeller handler om å samarbeide med andre fagfolk, enten det gjelder helse eller rettssystemet.
Det som burde bekymre regjeringen og politikere i Norge er de skyhøye henleggelsestallene for vold i nære relasjoner og voldtekt, og det lave antallet menneskehandelsaker som kommer til retten. All kunnskap tilsier at det i tillegg er særlig høye mørketall i denne type saker. Det er en lang vei å gå før man kan tenke at voldsutsattes rettssikkerhet er godt nok ivaretatt. Å fjerne muligheten til gratis advokatbistand for å vurdere anmeldelse er åpenbart et skritt i feil retning. Vi ber regjeringen se bort fra utvalgets forslag, slik at de voldsutsattes rettigheter ikke ytterligere svekkes.
Dette innlegget kommer som et resultat av at Krisesentersekretariatets nye fagetiske råd tok opp det regjeringsoppnevnte retthjelpsutvalgets forslag om å oppheve retten til rettshjelp, i sitt første møte.