KRISESENTERSEKRETARIATET
Mariboes gate 13, 0183 Oslo
Telefon: 905 79 118
E-post: post@krisesenter.com
Org.nr: 971 382 325
STØTT OSS
Vipps til: 22257
Kontonr.: 1607 43 15031
Daglig leder i Krisesentersekretariatet, Ane Fossum, holder appell i Samfunnssalen på Kvinnedagsfest 8. mars
Menns vold mot kvinner øker i likestillingslandet Norge.
I forrige uke kom Nasjonalt kompetansesenter mot vold og traumatisk stress med en rapport om omfanget av vold og overgrep i Norge, og den viser at menns vold mot kvinner øker. Jeg tror de fleste har fått med seg at 1 av 5 kvinner har blitt voldtatt, en dobling fra sist omfangsundersøkelse i 2014. Dette i seg selv er rystende. Men det stopper ikke der.
Den alvorlige fysiske partnervolden mot kvinner øker også. 1 av 10 kvinner har blitt utsatt for alvorlig fysisk vold fra partner eller x-partner. Alvorlig fysisk vold betyr slag med knyttneve eller hard gjenstand, spark, kvelertak eller å bli truet med våpen. Og kvinner utsettes i større grad for gjentakende vold og flere former for vold samtidig. Kvinner har en større voldsbelastning enn menn og dette har da også alvorligere konsekvenser for kvinners helse, økonomi og livskvalitet.
Menon Economics kom også med en rapport forrige uke, om det økonomiske omfanget av vold i nære relasjoner. 92,7 milliarder kroner kostet vold i nære relasjoner Norge i 2021. I dette tallet ligger kostnader knyttet til både forebygging av vold, hjelpetiltak, politi, domstoler, helsetap, tapt livskvalitet og tidlig død som følge av volden. Kostnadene av volden bæres av voldsutsatte, pårørende, voldsutøver, arbeidsgivere, frivillig sektor og storsamfunnet.
Menns vold mot kvinner øker, og de samfunnsøkonomiske kostnadene er enorme.
I fjor kom Riksrevisjonen med krass kritikk av myndighetenes arbeid mot vold i nære relasjoner, Europarådets kontrollorgan GREVIO kom med kritikk av Norges krisesentertilbud og FNs kvinnekomite har kritisert Norges manglende samtykkelovgivning og innsats mot vold mot kvinner. I forrige uke kunne vi også lese at det i 2022 var rekordmange som ble ilagt besøksforbud, og at det var rekordmange brudd på disse besøksforbudene.
Menns vold mot kvinner øker og Norges svikter både med å forebygge volden og hjelpe de utsatte.
Omfanget av vold mot kvinner som tegnes i rapporten fra NKVTS er også gjenkjennelig for våre naboland. Volden mot kvinner i Norden øker. Menns vold mot kvinner er et globalt problem. Og menns vold mot kvinner er et nasjonalt og lokalt problem. Alle voldsutsatte bor i en kommune, og til høsten er det kommunevalg. Jeg vil oppfordre alle som er her til å utfordre sine lokalpolitikere på arbeidet mot vold i nære relasjoner og vold mot kvinner.
Menns vold mot kvinner øker, men det gjør også kampviljen vår.
Regjeringen sier at arbeidet mot vold i nære relasjoner er høyt prioritert, og til høsten skal de legge fram sin opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner. Til det sier jeg at vi har skyhøye forventninger til opptrappingsplanen. Voldsfeltet er preget av mørketall. Men nå har vi en rekke rapporter og evalueringer som viser oss hvor ille det står til her i landet. Nå må det settes i verk effektive tiltak. Vi må lære barn om grensesetting og hvordan de skal regulere egne følelser, vi må få en styrking av krisesentertilbudet og øvrig hjelpeapparat, vi må heve kompetansen om vold og overgrep hos alle i førstelinja, vi må flytte byrden fra voldsutsatt til voldsutøver ved å øke bruken av omvendt voldsalarm og vi må innføre en samtykkelov som krever aktivt samtykke.
I hele min levetid har kvinner kjempet kampen mot vold mot kvinner. Denne kampen er langt fra over. Frihet fra vold er en menneskerett. Gratulerer med kampdagen 8. mars! For alle, også kvinner, har rett til et liv uten vold!
Foto: Markus Sæther