KRISESENTERSEKRETARIATET
Mariboes gate 13, 0183 Oslo
Telefon: 905 79 118
E-post: post@krisesenter.com
Org.nr: 971 382 325
STØTT OSS
Vipps til: 22257
Kontonr.: 1607 43 15031
Statistikk om vold mot kvinner og vold i nære relasjoner er en viktig indikator på likestilling og oppfyllelsen av menneskerettigheter i et samfunn. Mørketallene er store, og tall fra statistikk hos politiet eller krisesentrene viser bare toppen av isfjellet.
Fra 1992 til 2021 har godt over 100.000 personer oppholdt seg på et av landets krisesenter. Årlig har krisesentre i Norge om lag 20.000 henvendelser.
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) innhenter årlig krisesenterstatistikk. Nasjonal statistikk over brukere og krisesentrenes aktivitet og tjenestetilbud er svært viktig både for å synliggjøre krisesentrene som et viktig lavterskeltilbud og som en aktør i det forebyggende arbeidet med vold. Krisesenterstatistikker skal også bidra til at ansvarlige politikere gir krisesentrene gode budsjettrammer til drift.
Tall fra politiets rapportering om anmeldt kriminalitet og straffesaksbehandling har, med unntak av pandemiårene, vist en økning i antall anmeldelser for vold i nære relasjoner. Økningen skyldes avdekking av mørketall og ikke en reell økning av vold. Økningen er derfor en ønsket utvikling.
Økningen kan skyldes at det har vært økt oppmerksomhet om vold mot kvinner og vold i nære relasjoner, og kan ha bidratt til at flere ønsker å anmelde mishandlingen.
Anmeldt kriminalitet og politiets straffesaksbehandling 2021 finner du her.
Politiets statistikk for tidligere år: Tall og fakta – Politiet.no
Vold og kjønn
Vold og overgrep i et livsløpsperspektiv ser ofte annerledes ut for kvinner og jenter, enn for menn og gutter. Kvinner er mer utsatt for vold enn menn og har en større totalbelastning av vold og overgrep.
Seksuelle overgrep, stalking, fysisk vold i voksen alder, alvorlig partnervold, og vold og overgrep i nære relasjoner rammer kvinner i langt større grad menn. Statistikk viser dessuten at vold mot kvinner i nære relasjoner er fysisk mer alvorlig enn vold mot menn i nære relasjoner. Ifølge en undersøkelse fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress sier at tilnærmet 1 av 10 norske kvinner at de er blitt utsatt for «alvorlig fysisk vold» i nære relasjoner, mens snaut 2 % av menn sier det samme.
Vold og voldtekt
Drap
Seks av ti gjerningspersoner og syv av ti offer hadde søkt hjelp i private relasjoner. Dette hadde skapt bekymring, og forsøk på å hjelpe. En av tre gjerningspersoner hadde nevnt partnerdrap. Bekymringene ble i liten grad formidlet til helsevesen, politi og hjelpeapparat. De som hadde formidlet volds- og drapsrisiko til disse etatene, opplevde at alvoret i situasjonen ikke ble forstått. Når privatpersoner kontakter helsevesen, politi og hjelpeapparat om partnervold, må henvendelsen tas alvorlig og registreres. Privatpersoners plikt til å kontakte nødetatene i slike situasjoner bør avklares. Det samme gjelder politi, helsevesen og hjelpeapparatets avvergeplikt.
https://kjonnsforskning.no/nb/2022/01/de-fleste-partnerdrap-hadde-forvarsler